KAUKASISCHE OVCHARKA

De Kaukasische Ovcharka (in Nederland ook wel bekend als Kaukaisische Owcharka of Kaukasische Herdershond) kent haar oorsprong in het Kaukasus gebergte en de Sovjet Unie. Ze worden gebruikt om dorpen, grote kuddes schapen of ander vee te bewaken en verdedigen tegen wolven, beren en andere kwaadwillige mensen.

De vroegere Sovjet Unie zette het ras veelvuldig in om fabrieken en overheidsinstellingen te bewaken. Hedendaags zijn er nog steeds Kaukisische Ovcharka’s die Russische gevangenissen bewaken. Het ras is gefokt om zelfstandig te opereren, de honden moeten zichzelf zonder menselijke inmenging redden. Door dit fokdoel is de zeer sterke zelfstandigheid in het ras verankert.

Vanwege de zelfstandigheid en eigen handelen bij bedreiging is het een must om deze honden vroeg, zeer goed en continue te socialiseren. Tijdens de opvoeding is het erg belangrijk om zeer consequent, duidelijk, eerlijk en geduldig te zijn. Het zijn hele intelligente honden en basiscommando’s worden snel aangeleerd, vanwege de geringe “will to please” moet men niet verwachten allerlei kunstjes aan te kunnen leren. Wanneer correct opgevoed zijn het hele evenwichtige honden.  Voor eigen familie zijn het zeer aanhankelijke en lieve honden. Echter zullen ze niet aarzelen om bliksemsnel te reageren als ze menen dat er gevaar dreigt voor hun familie of territorium. Tegenover vreemden en andere honden zijn ze uiterst wantrouwig. Deze honden hebben een zelfverzekerde, stabiele baas nodig met veel verantwoordelijkheidsgevoel.

De Kaukasische Owcharka is een sterke, krachtige en explosieve hond. Het ras varieert nogal in grootte en soort, afhankelijk van de exacte plaats van herkomst. Hun vacht bestaat uit een dikke wollige ondervacht met een grovere deklaag. De schofthoogte van de Kaukasische Ovcharka ligt tussen de 65 cm en 75 cm. Het gewicht varieert van 45 kg tot 65 kg. De hond moet duidelijke mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen al naargelang de sekse van de hond. Bij dit ras zijn alle kleurschakeringen toegestaan, de ondervacht mag echter niet dezelfde kleur hebben als de bovenbeharing. Kenmerkend is het karakteristieke hoofd met een breed en vlak voorhoofd en een lichte stop.

Deze hond komt het beste tot zijn recht als werk- en waakhond, de bewaking van eigen erf, bedrijfsterrein of kuddes vee als bijvoorbeeld schapen. Ze hebben een eigen terrein nodig om te bewaken en hun energie kwijt te kunnen. Deze honden zijn niet geschikt voor een leven in een stad of op een appartement, een landelijke omgeving of een hele ruime tuin met stevig hekwerk is het meest geschikt. Een Kaukaas zal altijd blaffen bij alarmerende geluiden. Dit ras is tevens niet geschikt als fulltime kennelhond, dit leidt tot gefrustreerde honden.

Als je geen serieuze waakhond zoekt is het verstandiger om verder te kijken naar een ander ras. De nadelen wegen dan niet op tegen de voordelen. Met nadelen bedoelen wij dat een volwassen Kaukaas niet los kan lopen, je goed en hoog hekwerk moet hebben, alleen onder begeleiding vreemden kan ontvangen en veel tijd moet stoppen in de socialisatie. Zonder goede opvoeding en socialisatie zal de Kaukaas niet opgroeien tot een fijne evenwichtige hond.  Meer informatie over dit ras kunt u ook vinden op de site van Raad van Beheer.

 

Ironhide Kennel
Kaukasische Owcharka